Sekundær infertilitet – ønsket om et barn til

Opplever dere vanskeligheter med å bli gravid med barn nummer to? Da er dere ikke alene, og antallet par i lignende situasjon er økende. Å allerede ha ett barn er et godt utgangspunkt for å bli gravid igjen, men det er dessverre ikke ensbetydende med at det blir problemfritt å bli gravid igjen.

 

Mange har gjerne ikke kjennskap til begrepet sekundær infertilitet, men det er det det kalles når det ikke kommer en bror eller søster. Sekundær infertilitet kan ramme par som i utgangspunktet har problemer med å få barn, og par som ikke har hatt problemer tidligere. Etter hvert som månedene går øker utålmodigheten og lengselen etter ett barn til, og det kan være utfordrende å forstå at det skal være så vanskelig denne gangen.

 

1 av 10 heterofile par som oppsøker helsevesenet etter å aktivt ha forsøkt å bli gravid i et år er sekundært infertile. I de fleste tilfellene er kvinnen i aldersgruppen 35-44 år. Framgangsmåten ved utredning og behandling vil ofte være lik som hos par som ikke har vært gravide før. Noen par finner en årsak til sine problemer, andre par gjør ikke det. Uansett kan det være lurt å ikke vente for lenge med å oppsøke hjelp, råd og behandling.

 

Hva kan det skyldes

Mulige årsaker kan være flere. Den viktigste faktoren hos kvinnen er normalt sett alderen. Kvinner er født med alle de eggene de noen gang kommer til å ha. Eggene blir eldre akkurat som kvinnen og det blir færre av dem for hver eggløsning. Det kan oppstå genetiske forandringer i eggene over tid slik at andelen normale egg reduseres, og dette gir større utfordringer med å bli gravid. Alderen er ikke fullt så viktig for mannen, men den har større betydning enn mange er klar over. Spesielt etter fylte 45 år øker sjansen for genetiske feil i sædcellene.

 

Helsemessig kan ting ha endret seg fra tiden før forrige graviditet, så etter en tid med prøving kan det være aktuelt å oppsøke hjelp for å undersøke om det har oppstått underliggende medisinske årsaker eller ubalanser som gjør det vanskeligere denne gangen. Dere er blitt litt eldre, kanskje har vekten endret seg, kanskje er ikke hormonene like balansert denne gangen. Det kan være du som kvinne har hatt underlivsinfeksjoner eller det kan ha oppstått ting som endometriose, sammenvoksninger i egglederen og bekkenbetennelse. Noen ganger har også privatlivet endret seg og kvinnen har fått en ny partner, da kan det handle om infertilitet hos ham.

 

Annerledes hverdag

Når tiden for barn nummer to er inne ser ofte hverdagen annerledes ut enn den gjorde første gangen. Dere har et barn som gir uendelig stor glede, men som også krever mye tid og oppmerksomhet. I tillegg har dere kanskje begynt i jobb igjen.  Søvnen er det gjerne så som så med, og for mange par gjelder det også kosen og sexen. Å føle seg utslitt og fanget i tidsklemma er heller ikke uvanlig.  Som småbarnsforeldre havner dere fort langt ned på deres egen prioriteringslisten, og i varierende grad kan det lett gå utover områder som kosthold, fysisk aktivitet, søvn og egenpleie. Kanskje er tiden inne for å ta et bevisst blikk på hverdagen og vurdere om det er mulig å gjøre noen endringer, lage noen pustelommer, tenke gjennom hvordan dere kan bygge opp energien og prate om hvordan dere kan pleie parforholdet. Husk at det her er snakk om mindre, overkommelige endringer – hensikten er mindre stress, ikke mer.

 

Hvis dere ikke føler at familien er komplett ennå så kan sekundær infertilitet være like følelsesmessig utfordrende som andre fertilitetsproblemer. Dessverre opplever ofte par som sliter med sekundær infertilitet mindre sosial støtte fordi de allerede har barn. Det kan føles ensomt når mange venner og store deler av omgangskretsen er travelt opptatt med barn nummer to eller tre. Det kan du lese mer om her.

 

Les mer:

Barnløshet og akupunktur

Ufrivillig barnløshet – de såre og vanskelige følelsene

Gjentatte spontaborter