God nattesøvn = økt energi og yteevne
Dersom du har hatt en natt hvor du ligger og vrir og vender på deg, ser på klokken som sniker seg avgårde og ikke klarer å slippe tanken på at vekkerklokken ringer om alt for kort tid, så vet du akkurat hvor uopplagt og omtåket du føler deg neste dag. Å møte dagen uthvilt gir oss mer energi, og når energien er på plass er hverdagens utfordringer ikke like store å overkomme.
Vi bruker gjerne uttrykket at vi har stått opp med feil fot når humøret er litt under pari og dagen ikke helt glir på skinner. Det spiller selvfølgelig ingen rolle hvilken fot vi setter først i gulvet, men hvordan og hvor mye vi sover virker inn på humøret, konsentrasjonen og yteevnen vår. Søvn gjør godt. Og er nødvendig.
Vi lever i et samfunn og en tidsånd som ikke nødvendigvis omfavner viktigheten av å prioritere tilstrekkelig søvn. Selv om vi bruker omtrent en tredjedel av livet vårt på å sove så ignorerer mange av oss behovet for søvn når det melder seg. For mange oppleves hverdagen litt for travel til å få unnagjort alle punktene på to-do-listen. I tillegg er det blitt for spennende å være våken.
Energi til å ta fatt på en ny dag
Vi kan alle oppleve en dårlig natt fra tid til annen, og da er det mer irriterende enn problematisk. Men å få for lite søvn over tid er mer skadelig enn bare at vi blir litt sløv og i litt dårligere humør. Vi tenker gjerne på søvn som den tiden kroppen og hjernen vår er avslått og går på autopilot, men egentlig er det det motsatte som er tilfelle. Mens vi sover jobber kroppen vår med restituere, renovere og gjenoppbygge. Og hodet sorterer, bearbeider og lagrer inntrykk, erfaringer og læring. Når vi sover skjer det en opprydning i hjernen.
Mer våkentid = mer utrettet, eller?
Det nærmer seg leggetid og du har fremdeles to timer til med arbeid som skulle vært gjort. Burde du da holde deg våken for å få dem unnagjort? Eller burde du ta kvelden selv om det betyr at det blir mer å gjøre i morgen? Det er veldig forståelig at det er fristende å ofre et par timer søvn for å kunne hake av for utført arbedi. Men her er noen gode grunner til å prioritere tid under dynen istedet.
Vi får generelt ikke utrettet mer selv om vi putter flere våkentimer inn i døgnet. Tilstrekkelig søvn har positiv effekt på produktiviteten vår ved at vi får bedre konsentrasjon, økt evne til å refokusere og større evne til å ta beslutninger. Søvnmangel påvirker vurderingsevnen vår og har betydning for hvordan vi tolker omgivelsene og reagerer i situasjoner. En studie fra 2007 demonstrerte at mangel på søvn reduserte dømmekraften. Deltagerne som hadde fått for lite søvn slet med å løse moralske dilemma og brukte lenger tid på å komme fram til en beslutning.
Mer impulsiv og flere feilskjær
Søvnmangle rammer spesielt en del av hjernen kalt prefrontal cortex. Denne delen er involvert i planlegging og gjør oss i stand til å foreta nyanserte overveielser før vi tar beslutninger. Den får oss til å vurdere både fordeler og bakdeler. Sannsynligheten for å ta impulsive avgjørelser og gjøre impulsive handlinger øker når vi får for lite søvn. Når vi er impulsive fokuserer vi mer på kortsiktige belønninger enn langsiktige resultater. Evnen til god planlegging, sunn dømmekraft og det å ta gjennomtenkte avgjørelser er viktige egenskaper både for vår egen trivsel og vekst, våre resultater på arbeid og stabilitet i tilværelsen.
Lite søvn svekker nervecellenes evne til å kommunisere og det gjør at vi bruker lenger tid på å gjennomføre kompliserte oppgaver og går utover vår mentale kapasitet. Vår evne til å håndtere stress blir redusert og sannsynligheten er større for at vi gjør feil som en kopp kaffe ikke kan fikse. Og når vi først er inne på kaffe, så er det større sannsynlighet for at du tar deg den ekstra koppen på ettermiddagen for å få en boost. Og selv om den fungerer og gjør ettermiddagsknekken litt mindre, så kan den ekstra koffeinen sette kjepper i hjulene for søvnkvaliteten kommende natt og virke litt mot sin hensikt.
Sliter du med å sove godt?
Trenger du litt hjelp til å telle sauer? Lag deg en god kveldsrutine som girer ned kropp og hode. Forsøk å legg fra deg telefon og nettbrett – varslene og e-postene er der neste morgen også. Og gjør soverommet til et god plass å falle til ro. Skulle du ha behov for litt ekstra hjelp, så kan akupunkturbehandling være verdt et forsøk. Ikke sjelden følges søvnproblemer av andre plager. Innen klassisk akupunktur finner man ofte en fellesnevner for disse, og man kan jobbe med flere problemstillinger samtidig,
Les mer: