Knær til besvær – akupunktur ved kneartrose

Kneartrose (slitasjegikt) kan gi smerter og stivhet. Du kjenner gjerne ubehag ved gange, det blir vondere å gå i trapper og kanskje våkner du om natten på grunn av smerter . Denne typen plager gjør gjerne hverdagslige gjøremål mer slitsomme og kan redusere livskvaliteten. Mange tror at de må leve med smerter, men det er ofte feil. Sannheten er at mange kan få det betydelig bedre.

 

Sammen med hofteleddene er knærne våre de leddene i kroppen som belastes mest gjennom livet. Derfor er naturlig nok også knærne de leddene som rammes hardest av slitasje, også kalt artrose. Artrose rammer særlig de over 45-50 år, men yngre personer med leddskade kan også rammes.

 

I et frisk kneledd, er det glatte og bruskkledde leddflater. I tillegg ligger meniskene i leddet som to halvmåneformede støtputer av brusk. Leddbrusk er et glatt stoff som hjelper leddet til å bevege seg fritt. Når du har kneartrose vil leddbrusken avta i kvalitet. Over tid slites bruskflatene bort, og meniskene blir slitte. Avstanden mellom knoklene blir mindre – av og til så liten av det i praksis står bein mot bein. Resultatet er stivhet, smerte og nedsatt bevegelighet i kneet. Sykdommen utvikler seg vanligvis gradvis over tid.

 

Symptomer

Ved kneartrose eller slitasjegikt som det også kalles, er det vanligste symptomet smerter og stivhet i kneet. Det første merkbare tegnet er ofte smerte ved belastning av kneleddet. Ofte vil det smerte ved gang i trapper (spesielt nedover), opp/ned av stoler osv. Mange blir stive i kneet og klarer ikke strekke fullt ut, eller bøye helt som å sette seg på huk. Stivheten er ofte verst på morgenen, om man har sittet i ro en lengre periode eller etter en lengre gåtur. Mange opplever også en følelse av at man ikke har kontroll på kneleddet, at det svikter ved belastning. Har man hatt kneartrose en lang periode vil mange oppleve hvile og nattesmerter og kjenne at det påvirker nattesøvnen. Smertene er generelt ofte beskrevet som dype, verkende og litt diffuse. Knirkelyder fra kneet er vanlig ved artrose.

 

Hva forårsaker kneartrose?

Kneartrose kan oppstå av forskjellige årsaker. Alder er den fremste årsaken til at man får kneartrose. Forskning har også vist at overvektige har større sannsynlighet for å få kneartrose, dette er pga. av den økte belastningen på leddet og en høyere betennelsesrisiko. Tidligere kneskade eller operasjon gir også større sannsynlighet for å utvikle kneartrose. Går du rundt på et hardt betonggulv dagen lang – eller utfører du mange tunge løft? Da kan du være i risikosonen for å utvikle økte artroseforandringer grunnet høyere belastning på knærne. Jobben til en person kan altså være med på å bestemme om de utvikler artrose i en yngre alder enn det som er normalt. Genetikk spiller også en rolle, så selv om det er litt dårlig gjort kan du til dels arve dårlige knær. Man arver gjerne også beinstilling, fotbuer og hofteposisjon av familien – som også kan ha innvirkning på hvordan knærne dine belastes.

 

Hva gjør akupunktøren ved kneartrose?

Akupunktur kan ikke fjerne artrosen, men  har du kneartrose kan du like fullt ha god effekt av behandling. Behandling tar sikte på å lindre plager og bevare bevegelighet i leddene som er rammet.  Ved å jobbe med spenninger i muskulatur som påvirker kneet kan vi skape en bedre muskelbalanse i området rundt slik at du kan avlaste kneleddet. De som er rammet av artrose opplever som nevnt gjerne stivhet i knærne ved bevegelse. Smerter og stivhet fører med seg dårligere muskelkraft, og dårligere muskelkraft gir igjen dårligere funksjon. Denne onde sirkelen kan behandling være med på å bryte Sammen med fysisk aktivitet vil dette lindre smertene for mange, bidra til et fungerende dagligliv og at livskvalitet forbedres.

 

Les mer

IMS/Triggerpunktbehandling

Muskel- og skjelettplager