Svangerskapskvalme og akupunktur

Gravid kvinne plaget med svangerskapskvalme.

Kvalme er det vanligste ubehaget tidlig i svangerskapet. Det kan føles som eviglang reisesyke som aldri helt går over. Selv om det for de fleste er snakk om en forbigående periode som begynner rundt uke 5-6 og avtar etter første trimester kan kvalmen gå utover  livskvalitet, daglige gjøremål og psykisk velvære.

 

Studier viser at så mange som 8 av 10 gravide er plaget med kvalme og at halvparten av alle gravide kaster opp. Graden av kvalme kan variere fra person til person. Kvalme under graviditeten kalles også morgenkvalme fordi den ofte er verst på morgenen. Men kvalmen kan komme til alle døgnets tider og variere fra dag til dag. I perioden mellom uke 12 til uke 15 forsvinner plagene helt hos de fleste, men i noen tilfeller kan kvalmen vare lengre eller komme tilbake senere i svangerskapet. Svangerskapskvalme er som regel ikke farlig – hverken for deg eller babyen. Og ingenting tyder på at barnets vekst og utvikling påvirkes ikke av mors kvalme.

 

Hvorfor oppstår svangerskapskvalme?

Årsaken til kvalme ved graviditet er ikke kjent, men det er antatt at det skyldes blant annet store hormonforandringer under graviditeten. Økt svangerskapshormoner som hCG (graviditetshormonet) og økt østrogenproduksjon fører til økt påvirkning av kvalmesenteret i hjernen.  Kvalme under tidligere graviditeter og  tvillinger øker sannsynligheten for kvalme. Det kan tyde på at arv spiller en rolle i hvor stor grad du blir plaget av kvalme under graviditeten.  Stress og utmattelse og mindre energi, samt mindre matinntak fordi man er kvalm, kan forsterke ubehaget.

 

Akupunktur ved svangerskapskvalme

Akupunktur er anbefalt for behandling av svangerskapskvalme i de nasjonale retningslinjene (1) og nevnes også i Norsk legemiddelhåndbok som et alternativ ved kvalme (2). Akupunktur passer for deg som ønsker å få bukt med kvalmen på en naturlig måte. Siden det er en ikke-medikamentell behandlingsform er det et godt alternativ for deg som ikke ønsker eller kan bruke kvalmestillende medikamenter. For de fleste går kvalmen over etter første trimester, men det kan være veldig plagsomt mens det står på og tære på både krefter og livskvalitet.

 

Hvor ofte og hvor mange ganger vi behandler avhenger av hvor plaget du er. Mange kjenner at kvalmen letter godt allerede i løpet av første behandlingen, men lindringen kan være forbigående og det er derfor nødvendig å gjenta behandlingen noen ganger. Generelt anbefaler vi at du kommer 2 ganger i uken i starten, deretter 1 gang i uken når kvalmen avtar. Jeg har god og lang erfaring med å bruke akupunktur for å lindre svangerskapskvalme. Det tas spesielle hensyn når man behandler gravide med akupunktur, og jeg har lært meg mye om dette fagfeltet gjennom videreutdanning og praksis. Både erfaring og forskning viser at akupunktur er en trygg behandlingsform for deg og for barnet i magen.

 

Hyperemesis – når svangerskapskvalme blir alvorlig

Hyperemesis rammer 1% av gravide. Dette er en alvorlig og langvarig svangerskapskvalme som krever oppfølging av lege/jordmor og eventuelt sykehusinnleggelse. Kvalmen er da så utpreget at det er vanskelig å få i seg tilstrekkelig næring og væske. Kontakt lege eller jordmor dersom du tror du trenger kvalmestillende legemidler, du går ned i vekt fordi du ikke får i deg nok næring eller du har tegn til uttørring som svimmelhet, tørr munn, sprukne lepper og liten, mørk urinmengde

 

Les mer

Svangerskap og barsel

Svangerskapskvalme? Ta vare på deg selv!

 

(1) https://www.helsebiblioteket.no/retningslinjer/palliasjon/symptomer-og-tilstander/kvalme

(2) https://www.legemiddelhandboka.no/T15.1.1/Kvalme