Plantar fascitt – smerter under foten

Mann med smerter under foten

Plantar fascitt er en inflammasjon i bindevevet under foten som medfører smerter under foten, spesielt hælen. Tilstanden kan være veldig plagsom og begrensende, og er sannsynligvis den vanligste årsaken til smerter under foten.  Det kan ta tid å bli bedre. Heldigvis finnes det hjelp, og de fleste blir bra selv om det kan ta litt tid.

 

Plantarfascien er en seneplate under foten som strekker seg fra hælputen og fram til tåballene. Plantar fascitt er en tilstand hvor festet til denne seneplaten blir overbelastet og irritert. De vanligste grunnene til overbelastning er mye ståing, gåing eller løping, gjerne på hardt underlag og i kombinasjon med dårlig fottøy. Tilstanden sees gjerne hos idrettsutøvere og mosjonister. Den kan også oppstå om du ved endringer i belastning som vektoppgang, graviditet, nytt fottøy eller jobb hvor du går mye mer enn tidligere.  Plantar fascitt kan oppstå uansett alder, men rammer oftere de over 40 år og kvinner. Er du hulfot, plattfot eller overvektig øker risikoen.

 

Symptomer

Kjennetegnet på plantar fascitt er smerter under hælen når du trør ned med foten. Smerten sitter vanligvis i forkant av hælbenet, det vil si omtrent fem centimeter fra bakerste del av hælen, og kan spre seg framover langs fotsålen og innsiden av fotbuen. Det er typisk at det gjør mest vondt i det du begynner å belaste foten, for eksempel når du tar de første stegene etter du har stått opp om morgenen eller når du reiser deg etter å ha sittet i ro en stund. Smertene avtar gjerne etter hvert når du har kommet i gang med bevegelse av foten. Smerten beskrives ofte som stikkende. Hvor ille smertene er kan variere veldig fra lett verking og til intense smerter som begrenser daglige aktiviteter.

 

Akupunktur ved plantar fascitt

Ved plantar fascitt kjenner du gjerne kun smerter under foten, men det er hensiktsmessig med en helhetlig undersøkelse og behandling. Feilbelastninger i knær og hofter kan bidra til irritasjon og feilbelastning.  Det sees ofte en svakhet i stabiliserende hoftemuskulatur og redusert bevegelse i føttene. Ryggen er også viktig, da nervene herfra bestemmer kvaliteten på muskelsignalene og dermed funksjonen i foten. Stram og forkortet muskulatur i leggen kan også forverre smerten.

 

I mange tilfeller bidrar triggerpunkter i muskler i legg og under foten til smertene du opplever. Ved intramuskulær stimulering IMS, (også kalt dry-needling av enkelte) brukes nåler til å løse spenninger i denne muskulaturen. Nålebehandlingen vil også forstyrre smertesignalene til hjernen og øke utskillelsen av endorfiner og andre neurofaktorer som reduserer smerte, øker sirkulasjonen og reduserer inflammasjonen (1,2). Sammen vil dette kunne bedre funksjon og øke bevegeligheten og få deg tilbake på føttene raskere.

 

Er det noe du kan gjøre selv?

Det er viktig at du tilpasser aktivitet og belastning. Det kan være utfordrende å unngå aktiviteter som framprovoserer smertene ved plantar fascitt. Smertene kan utløses av at du belaster foten, slik som ved gange. Men så langt som mulig bør du forsøke å redusere aktivitet som utløser smertene, for eksempel å ikke gå de lengste turene i en periode. Er du glad i å trene er det lurt å se etter andre treningsformer som ikke utløser smertene og belaster hælen. Ofte vil treningsformer slik som innebærer løping og hopping være belastende, mens svømming er en aktivitet som er mer skånsom.

 

Tøying kan hjelpe på smertene. Her er det aktuelt med tøyingsøvelser som virker på plantarfascien, hovedsakelig tøying av legg og fotblad. Man kan også få øvelser som styrker sener og muskler i leggen, som kan hjelpe på smertene i hælen. Etter hvert som plagene bedres kan øvelser som øker styrke og mobilitet i fotblad, ankler og hofter gjøre godt.

 

Valg av sko og underlaget du står og går på har også betydning. Varier hvilke sko du bruker slik at belastningen ikke blir helt lik hver gang du belaster føttene. Om du løper, løp gjerne på ujevnt underlag og ikke for mye på asfalt. Plantar fasciitt kan gi store smerter og om du er en løper så kan det hindre deg i å utføre hobbyen din. I tillegg varer smertene ofte i flere måneder om det ikke behandles rett.

 

Ta symptomene på alvor; kjenner du det litt under hælen, ta tak i problemet med en gang og ikke vent til det blir så vondt at du ikke har noe annet valg.

 

Les mer

Muskel- og skjelettplager

IMS/Triggerpunktakupunktur

 

(1) Faktaark: Idrettsskader og akupunktur

(2) Acupuncture as a Therapeutic Treatment for Plantar Fascitis