Svangerskapskvalme? Ta vare på deg selv!

Gravid kvinne med svangerskapskvalme

Du er glad og begeistret over å være gravid, men svangerskapskvalme og uvelhet kan legge en demper på humøret og energien. Kanskje har du ikke delt den gode nyheten med omgivelsene og prøver å opprettholde en normal hverdag. Her er en liten påminnelse om å ta vare på deg selv, og noen tips som kan bidra til å lindre plagene.

 

Når du blir gravid endres hormonbalansen i kroppen dramatisk. Denne hormonelle endringen er essensielt for barnets utvikling, men kan også ha ganske stor innvirkning på din kropp og hverdag. Selv om årsaken til svangerskapskvalme ikke er helt klarlagt kan vi peke på et par ledetråder som kan hjelpe oss å forstå fenomenet. Og siden vi i tillegg har tusenvis av års erfaring med graviditet og kvalme, så har vi lært en ting og to som kan hjelpe å lindre symptomene.

 

Hvile

Vær snill mot deg selv og ta hensyn til din situasjon. Husk at ingen graviditeter er like. Hvordan andre har hatt det eller hva de har maktet er ingen fasit på hvordan det vil være for deg. Stress og trøtthet gjør kvalmen verre for de fleste. Finn deg små pusterom i løpet av dagen, så lite som 5 til 10 minutter innimellom kan utgjøre stor forskjell. Prioriter å legge deg litt tidligere enn vanlig på kvelden slik at kroppen din får tilstrekkelig med søvn til å restituere seg. Når du våkner om morgenen, prøv å bli liggende i sengen å hvile en liten stund. Plutselige bevegelser kan forverre kvalmen. For enkelte kan bare tanken på å dra seg ut av sengen være nok til at kvalmen øker.

 

I gamle tekster snakkes det om «morgensyke» som en beskyttende mekanisme for å oppmuntre til hvile. Noen snakker om å plassere noe vakkert på soverommet, det kan være blomster, kunst, noe som får deg til å smile, noe du liker veldig godt. Dette blir det første du ser når du åpner øynene hver morgenen. Og sørg for å ha det komfortabelt i sengen. Ha gjerne et par pledd tilgjengelig, da enkelte fryser mer enn vanlig tidlig i svangerskapet.

 

Aktivitet og omgivelser

Unngå stress. Enklere gjort enn sagt, helt klart. Forsøk likevel å ta en ærlig gjennomgang av to-do-listen din. Flere ting kan helt sikkert vente til du føler deg bedre. Det er ok å ikke alltid gjøre, akkurat nå er det lov til å bare være.

 

Tilbring tid med mennesker i livet ditt som hjelper å roe ned og redusere bekymringer. Lag rom i den sosiale kalenderen – husk dette er bare for en periode. Kan du si nei til en oppgave eller situasjon som føles stressende, så gjør det. Prioriter heller aktiviteter og tid med mennesker som hjelper deg å slappe av og tar tankende dine vekk fra graviditeten for en stund. Unngå å snakke altfor mye med andre om deres erfaringer med graviditet og fødsel. Deres erfaring, enten bra eller dårlig, trenger absolutt ikke å være din erfaring, men derimot være med på å skape urealistisk frykt eller forventninger.

 

Planlegg. Er det bestemte tidspunkt i løpet av dagen du plages ekstra? Er det noen steder eller aktiviteter som forverrer kvalmen? Bestemte lukter? Hvis du vet hva som er dine triggere, så unngå dem så langt som mulig.

 

Frisk luft og aktivitet. Frisk luft lindrer ofte svangerskapskvalme. Tar du deg en tur etter du har spist, så hjelper det også til å bedre fordøyelsen. Hvis du ikke trente noe særlig før du ble gravid, så start forsiktig med 20-30 minutter lett aktivitet. Trener du mye fra før så moderer og tilpass trening din. Det er viktig at du lytter til kroppen. Kanskje er dette en mulighet til å prøve en ny og roligere aktivitet?

 

Kosthold og drikke

De fleste opplever at kvalmen vil påvirke appetitten og mengden mat de får i seg. Det er ingen grunn til bekymring av den grunn. I starten av svangerskapet trenger du ikke å spise mye. Små megnder drikke og mat er mer enn nok til å holde babyen din sunn og frisk.

 

Prøv også disse tipsene:

  • Spis lite og ofte. Unngå å føle deg sulten.
  • Ha litt snack med deg i vesken som du vet du tolererer godt. Da har du alltid noe tilgjengelig så du slipper å bli sulten eller å ta deg noe på farten som begge deler kan gjøre kvalmen verre.
  • Unngå å legge deg ned rett etter du har spist.
  • Noen syns det er fint å spise noe før de står opp av senga om morgenen.
  • Unngå mat og lukter som trigger kvalmen.
  • Drikk jevnlig i løpet av dagen, helst små slurker. Drikk mellom måltidene og ikke sammen med maten. Holder du deg hydrert fungerer alt mye bedre i kroppen.
  • Alt med ekte og fersk ingefær kan hjelpe. Små slurker med ingefærøl eller varm ingefærte kan roe kvalmen. Vær oppmerksom på at sukker i ingefærøl kan gjøre kvalmen verre for enkelte.
  • Prøv peppermyntete eller peppermyntedrops.
  • Det kan også være lurt å unngå inntak av sukker, fet mat som frityr, koffein fra kaffe, te og cola, unngå å utsette deg for sterke lukter som matlaging og røyk.
  • Spis rolig i fredelige omgivelser Legg gaffelen din ned mellom bitene. Lytt til kroppen din og spis når du er sulten, og stopp når du er mett.

Varer kvalmen unormalt lenge, du ikke klarer å holde på noe mat eller du får i deg for lite væske er det viktig at du tar kontakt med din lege eller jordmor.

 

Akupunktur

Akupunktur kan lindre kvalmefølelsen og søvnproblemer, redusere stress og styrke energinivået. Mange opplever at jevnlige akupunkturbehandlinger gjennom de verste ukene bidrar til lindring og bedre dager. Ifølge erfaring og forskning er akupunktur en trygg behandlingsform både for deg og for barnet i magen. Akupunktur er anbefalt for behandling av svangerskapskvalme i de nasjonale retningslinjene (1) og nevnes også i Norsk legemiddelhåndbok som et alternativ ved kvalme (2).

 

Les mer

Svangerskap og barsel

Svangerskapskvalme og akupunktur

 

(1) https://www.helsebiblioteket.no/retningslinjer/palliasjon/symptomer-og-tilstander/kvalme

(2) https://www.legemiddelhandboka.no/T15.1.1/Kvalme