Vestibulodyni (vestibulitt) – smerter i underlivet

Kvinne som har vestibulodyni - smerter i underlivet

Forestill deg å oppleve intense smerter i underlivet ved enhver berøring – ved samleie, om du skal bruke en tampong eller om du har på en nysgjerrig g-streng eller trang bukse. Dette er virkeligheten for kvinner som lider av vestibulodyni. Tilstanden rammer en betydelig andel kvinner, men blir ofte oversett eller misforstått. De som rammes føler seg derfor gjerne både alene og frustrert.

 

Vestibulodyni var tidligere kjent som vestibulitt. Det er ikke en sykdom, men et funksjonelt problem. Vestibulodyni er en del av en gruppe tilstander som gir vedvareden smerter i underlivet.  Diagnosen stilles ved gynekologisk undersøkelse. Ved gynekologisk undersøkelse vil en finne smerteømfintlighet via en trykktest med en q-tips. Det som er typisk for vestibulodyni er at smerten fremprovoseres ved berøring av et område kl 4 og 8 i vagina som er to områder som ligger over noe som heter Bertolinis kjertler. Kvinnen beskriver det ofte som om det blir pirket borti et brannsår.  Annen årsak til smertene skal også være utelukket.

 

Er vestibulodyni det samme som vaginisme?

Vestibulodyni og gaginisme er tett forbundet med hverandre. Ved vestibulodyni er nervene i underlivet blitt altfor sensitive. Vaginisme betyr at du stram bekkenbunnsmuskulatur og ufrivillige sammentrekninger i skjeden slik at den føles veldig trang. Vaginisme komme gjerne i etterkant av vestibulodyni fordi kvinnen spenner seg så mye grunnet smerter at muskulaturen strammer seg i tillegg.

 

Hva er typiske symptomer?

Smerter er hovedsymptom, og de beskrives ofte som sviende, brennende, skjærende ellers som en følelse av råhet nedentil. Det smertefulle området har en økt mengde overflatiske nervefibre som er overfølsomme for berøring.  Ofte – men ikke alltid – kan vevet rundt skjedeåpningen være rødt.

 

Et sammensatt problem

Vi har ikke noen fasit på årsaken til vestibulodyni, men det vi vet er at årsaksbildet er sammensatt. Opplevelsene og erfaringene til kvinner som har kjent smertene på kroppen har lært oss hvilke faktorer som går igjen slik at vi nå kjenner en del sammenhenger og fellestrekk hos disse kvinnene.

 

Gjentatte sopp- og urinveisinfeksjoner

Mange kvinner med vestibulodyni har blitt behandlet for utflod, gjentatte soppinfeksjoner eller med gjentatte antibiotikakurer for urinveisinfeksjon. Studier viser at dette gjelder så mye som 70% av kvinner med kroniske underlivssmerter. Det oppstår ofte en ond sirkel som er utfordrende å komme seg ut av. Antibiotika endrer bakteriefloraen i vagina slik at sopp, som vi alle har der til vanlig, begynner å florere og vokser til en soppinfeksjon. En slik infeksjon gjør slimhinnen sår og skjør. Lokal soppbehandling kan gi irritert hud og slimhinner som blir enda skjørere. Sjansen for at bakterier på nytt slår seg ned øker og veien til en ny urinveisinfeksjon og antibiotikakur blir kortere. Denne onde sirkelen bidrar til at det oppstår en inflammasjon (betennelsestilstand) og det vokser til en hel masse nerver. Disse nervene er altfor følsomme, og gir lavere smerteterskel hvor all berøring etter hvert oppleves som smerte.

 

Stress

Selv om det er et litt ladet begrep er det viktig å erkjenne den rollen stress spiller når det kommer til vestibulodyni. Vi kommer ikke utenom at mange av disse kvinnene har et høyt stressnivå. Den typiske vestibulodynipasienten er flinke piker på 18 til 40 år med høye krav til seg selv som trekker inn magen, puster med brystkassen og sitter med bena i kors. Det bør også understrekes at det kun er hos veldig få at stresset bunner i problemer med intimitet.

 

Andre faktorer

Vi ser at kvinner som får denne tilstanden har høyere grad av angst, depresjon, urinveisplager, irritabel tarm og fibromyalgi. Kvinner som trener mye får høy tensjon i bekken og bekkenbunnen. Mange kvinner og jenter har en tendens til å holde seg mye når de egentlig skal tisse, noen kniper de mye på grunn av urinlekkasjer for eksempel etter fødsel. Dette ser også ut til å bidra negativt til underlivssmertene.

 

Er det hjelp å få?

For å finne riktig behandling er det av stor betydning at tilstanden sees i et større perspektiv. Behandling av kroniske underlivssmerter er  sammensatt og forskjellig fra person til person. Det er ofte nødvendig med en tverrfaglig tilnærming for å komme i mål. Viktig å kartlegge hva det er hver enkelt gjør og har gjort de siste årene som gjør at totalbelastningen i bekkenet og underlivet har blitt for stor. Og hvilke faktorer opplever vedkommende at bidrar til og øker smertene.

 

Legen har en sentral rolle knyttet til å utelukke andre medisinske grunner til smertene. Er du plaget av gjentatte soppinfeksjoner bør du være i dialog med legen før du starter reseptfri lokalbehandling for å være sikker på at det rent faktisk er en soppinfeksjon. Legen kan også skrive ut lokalbedøvende salve/gelé. Og ved behov kan de henvise videre.

 

For noen kan kognitive terapeut eller sexolog gi god hjelp. Det er sårt å ha vondt i underlivet fordi det påvirker så mye, slik som sex- og samliv og selvfølelse. Ved depresjon, tretthet og negative tanker er ofte smerteterskelen lav og det er vanskelig å finne løsninger på problemer, da kan det også være godt med en god terapeut til å hjelpe. Ernæringsfysiolog kan være aktuelt for dem som i tillegg har fordøyelsesplager. Mange fysioterapeuter og osteopater har spesialisert seg på behandling av underlivssmerter hos kvinner og har en bred kompetanse og erfaring på området.

 

Kan akupunktur hjelpe?

Akupunktur kan hjelpe til å øke blodsirkulasjon til underlivet og bekkenområdet. Akupunktur har også vist å stimulere utskillelsen av endorfiner og andre smertelindrende signalstoffer, samt å kunne bidra til å redusere inflammasjon. Nåling av triggerpunkter i stram muskulatur i bekken, hofteområdet og magen kan løse spenninger i muskulatur som bidrar til smertene. I tillegg benyttes akupunkturpunkter som reduserer stress, spenninger og engstelse og bidrar til en avslappet tilstand.  Som vi allerede har sett kan stress bidra til symptomene ved vestibulodyni. I revidert utgave av veileder i fødselshjelp 2020 nevnes akupunktur som behandling ved kroniske smerter i underlivet (1).Alle tilfeller er ulike og behandlingen må tilpasses hver enkelt. Og ofte er akupunktur en av flere behandlingsformer som sammen kan hjelpe deg til en bedre hverdag.

 

Hjemmelekse
  • Unngå kremer, vagitorier og for mye bruk av spesialsåper for underlivet for å ikke tørke ut huden og forstyrre den naturlige balansen i skjeden
  • Unngå å sitte med bena i kors
  • Unngå samleie
  • Unngå å spenne muskulaturen i mage, lår og setet i hverdagen
  • Unngå g-streng, generelt stramt undertøy og stramme jean
  • Unngå det som trigger plagene dine
  • Ikke hold deg for lenge dersom du må tisse
  • Unngå å sitte over lengre perioder
  • Pust godt med magen så pusten kommer godt ned mot bekkenbunnen din

 

Helt til slutt…

Husk at dett er en tilstand med bedre og dårligere perioder. Tilstanden er ikke farlig. Og – alle kan bli bedre eller bra selv om det for noen tar lang tid. Vær tålmodig.

 

Les mer:

Vaginisme – hodepine i tissen

 

(1) Vulvodyni/Vestibulodyni (Kroniske smertetilstander i vulva), legeforeningen.no