Den plagsomme overgangsalderen – eller?

Overgangsalderen kan sammenlignes med å stå foran en berg- og dalbane. Mange gruer seg. Tanken på hetetokter, nattesvette, hjernetåke, humørsvingniger, dårlig søvn, oppblåsthet og vektøkning skremmer mange. Alle kvinner skal gjennom den, men er overgangsalderen så ille som mange frykter?

 

Et av de siste tabu?

Overgangsalderen er et av de siste tabuområdene vi har igjen , til tross for at kvinner lever en tredjedel av livet uten menstruasjon. Forløpet kan være høyst forskjellig fra kvinne til kvinne. En tredjedel av kvinnene har nesten ingen symptomer. En tredjedel har plager, men de klarer likevel å leve med dem. Til sist er det en tredjedel som er så plaget at det går ut over livskvaliteten. Det er mye, hele 33% av alle kvinner får forringet livskvalitet.

 

I tillegg til de fysiske og emosjonelle plagene kvinner lever med i denne overgansperioden som en følge av hormonelle endringer, kommer også følelsen av ulike tap – tap av fertilitet, tap av femininitet, tap av sexlyst og tap av å føle seg attraktiv lenger. Vi lever i et samfunn som dyrker ungdommen, og alderdom ses ikke på som særlig hot. Som kvinne i overgangsalderen er det lett å føle at du er litt usynlig. Dette fører gjerne til at selvtilliten får seg en knekk, og det kan bli en ond spiral, som gjør at du blir enda mer usynlig.

 

Vi må snakke mer om overgangsalderen. Både med venninner, med familie og i offentligheten. Og vi må utfordre sexismen som sier at kvinner halvveis i livet er gått ut på dato. Husk på, som hovedregel er skandinaviske kvinner i 50-årene en velfungerende gruppe, med full fart på livet, med stort nettverk og med mange interesser.

 

En overgang, ikke en undergang

God og balansert informasjon kan bidra til å gjøre dette til en så god periode som mulig.  Det å snakke høyt om dette temaet kan bidra til at kvinner gjør en viktig oppdagelse, nemlig at ovegangsalderen langt fra er ensbetydende med slutten av den beste delen av livet. Det kan være inngangsporten til å kunne leve autentisk som den du innerst inne er.

 

En ny livsfase – et nytt fokus

Dette er en viktig overgang i livet for kvinner, på samme måte som puberteten. Endring trenger ikke være så ubehagelig, det kan være starten på en ny fase i livet. Kvinner får rett og slett kroppen sin tilbake. De er ikke lenger hormonelt påvirket til å vise omsorg for andre, ta hensyn, bære andre (verken i egen kropp eller i livet). For mange bringer denne perioden endring i livet. Mange kvinner finner at de bryter med gamle mønstre. De er rett og slett ikke like villige til å tilpasse seg og strekke seg for andre.

 

Det er ikke meningen at du skal gå gjennom overgangsalderen som en levende selvhjelpsbok, men å møte denne perioden med nysgjerrighet og nye perspektiver kan gjøre den lettere og mer spennende. At du nå er i overgangsalderen viser at kroppen din følger en helt normal livskurve – se det positive i å ha en kropp som fungerer og oppfører seg helt normalt.

 

En mykere overgang

Selv om dette er en periode i livet alle kvinner skal gjennom, så fortjener du å våre i stand til å fungere i livet ditt og i hverdagen. At menopause ikke er noe som kan eller skal kureres bør ikke bety at det eneste valget du har er å bite tennene sammen og holde ut mens du står i åpningen på kjøleskapsdøren for å senke temperaturen noen grader.

 

Noen gode tips å ta med på veien:

  • Sørg for nok søvn og avspenning
  • Stress forverrer plager som hetetokter, hjertebank og søvnvansker
  • Vær fysisk aktiv og hold deg i form
  • Hvis du røyker, stump røyken
  • Husk at dette er en periode som går mye opp og ned, hvor plager kan komme og gå
  • Ta godt vare på deg selv og sett av tid til egenpleie

 

Akupunktur kan hjelpe med å gi en mykere overgangsalder. Mange kvinner sier at hetetoktene er det mest plagsomme med overgangsalderen. Akupunktubehandling kan bidra til å redusere antall og intensitet. I tillegg opplevere mange erfaringsmessig bedring i helserelatert livskvalitet med bedre søvnkvalitet, mindre muskel- og leddsmerter og mer overskudd.