Gjentatte spontanaborter

 

Spontanabort er den vanligste komplikasjonen i svangerskapet. Man blir gravid, men svangerskapet stopper opp. Hvis dette skjer 3 eller flere ganger etter hverandre uten å lykkes med å få barn, kalles tilstanden habituell abort. Primær abort – vil si at kvinnen ikke har født tidligere, mens det kalles sekundær habituell abort dersom kvinnen har født barn før

 

Omtrent 500 norske kvinner får diagnosen habituell abort årlig.

  • Omtrent 1 prosent av alle gravide kvinner opplever tre eller flere ufrivillige aborter på rad
  • Omtrent 5 prosent opplever to ufrivillige aborter på rad
  • 2/3 av kvinner med habituell abort opplever dette i første trimester
  • 1/3 opplever å miste i andre trimester

Ofte får pasienter med habituell abort beskjed om å bare prøve igjen og håpe på det beste fordi alle undersøkelser og blodprøver har vist normale funn. For mange oppleves dette  svært frustrerende. Det er smertefullt å bil gravid, håpe og lengte, for så å oppleve at det ikke lykkes enda en gang. Selv om en spontanabort gjerne inntreffer tidlig i svangerskapet, er det mer enn nok tid til å rekke å glede seg, planlegge og drømme.

 

Ulike typer ufrivillig abort
  • Spontan abort (SA)

En spontanabort vil si at fosteret dør i livmoren og at kroppen selv oppfatter dette, og gir en spontan blødning.

  • Kjemisk graviditet

Kjemisk graviditet, er en variant av spontan abort. Denne formen for graviditet finner sted i løpet av de fem første ukene av svangerskapet. En ultralyd kan ikke oppdage noe foster, men kroppen produserer hCG-hormonet, så resultatet av en graviditetstest vil være positivt. En kjemisk graviditet gir derfor positivt utslag på graviditetstest, men så vil det komme blødning raskt etterpå. Noen ganger kan denne blødningen være kraftigere enn en normal menstruasjonsblødning, og ofte inneholde koagler.

  • Missed Abortion (MA)

En missed abortion innebærer at fosteret dør i livmoren, uten at kroppen registrerer det. Utstøtingen kan i slike tilfeller bli utsatt til flere uker eller måneder etter fosterdød. Symptomene vil hos de fleste etter hvert forsvinne, selv om fosteret og morkaken fremdeles er i livmoren.

  • Blighted ovum (BO)

Enkelte ganger skjer det at et befruktet egg (embryo) fester seg i livmorveggen, uten at embryoet utvikler seg videre. I disse tilfellene utvikler cellene som skal danne fostersekk og morkake seg, uten at selve embryoet utvikler seg. De som opplever dette, har ofte graviditetssymptomer, fordi hCG-nivået øker så lenge morkakevevet fremdeles lever.

 

Hva kan akupunkturbehandling bidra med ved gjentatte spontanborter?

Tidligere trodde man at det nesten alltid var kromosomfeil i embryoet som var skyld i abort. I dag har vi kunnskap om at mange aborter skyldes feil med implantasjonsprosessen. Det kan være at noe er galt med embryoets evne til å feste og utvikle seg eller det kan være at slimhinnen i livmorhulen ikke viser optimale forhold. Ved behandling med akupunktur vil vi derfor alltid bruke akupunkturpunkter som stimulerer blodsirkulasjonen til livmorens slimhinne og som gir bedre sirkulasjon til morkaken mens denne dannes.

 

Mange tilstander kan påvirke embryoets evne til å feste seg. Dette gjelder spesielt immunsykdommer, da disse gir en generell betennelsesreaksjon i kroppen som påvirker proteinuttrykk i livmorens slimhinne. Vi benytter derfor alltid akupunkturpunkter som regulerer immunforsvaret og kan dempe betennelser i kroppen.

 

Les mer:

Barnløshet og akupunktur

Sekundær infertilitet – ønsket om et barn til 

Ufrivillig barnløshet – de såre og vanskelige følelsene