Vaginisme – hodepine i tissen

I bekkenbunnen har vi flere muskler rundt skjedeveggen. Ved vaginisme strammer disse seg helt ufrivillig, nesten som en muskelkrampe. Skjeden føles trangere og det kan bli veldig smertefullt, nesten umulig, å føre noe inn i den. Vaginisme er både tøft og stressende å leve med.

 

Rundt 0,4 % av alle kvinner er rammet av vaginisme. Vaginisme kan oppstå når som helst i livet, men det er hyppigst forekommende hos unge kvinner. Lidelsen rammer oftest kvinner i 20-årene. Den største gruppen av disse har det til felles at det er vanskelig å finne en felles årsak. En mindre gruppe av kvinnene har til felles at de har opplevd smerter i underlivet, for eksempel på grunn av samleie ved underlivsbetennelse eller på grunn av en hardhendt gynekologisk undersøke. Den minste gruppen er kvinner som er blitt utsatt for seksuelle overgrep.

 

Hvordan oppleves det?

Kvinner med vaginisme beskriver det som en slags menstruasjonslignende følelse som er der hele tiden –  det føles litt ømt, sårt og vondt nederst i underlivet, kanskje litt i lysken og over blæren. Smerten blir framprovosert ved berøring. En god del beskriver det som at ‘det er noe som stopper’ innenfor skjedeåpningen. Om noe skal føres inn i skjedenkan psyken og kroppens reflekser slå inn og gjøre at det strammer seg enda mer.

 

Det er ikke bare ved sex dette skjer. Det kan bli nærmest umulig å sette inn en tampong eller skulle gjennomgå en gynekologisk undersøkelse. Å føre penis inn i skjeden beskrives likevel som det aller vondeste, men mange opplever at det går noe bedre når den først er inne.  Kvinnene kan også oppleve smerter i etterkant av et samleie. De kan føle seg sår og hoven, og ha kløende, brennende, stikkende, gnagsårlignende smerter ved skjedeinngangen. Disse kan vare fra timer til dager.

 

Å få musklene og kroppen til å slappe av

Vi har en fascinerende god evne til å venne oss til ting. Noen kvinner kan tenke at det er normalt at de har vondt. Det er det ikke. Gå alltid til legen om du opplever underlivssmerter slik at du kan bli henvist videre. Diagnosen vaginisme stilles hos gynekolog, og opptrer ofte sammen med vestilbulitt. Gynekologen ser gjerne røde, hissige og små inndragningener øverst og underst i skjedeinngangen.  Berøres disse plassene med en q-tips vil det framprovosere smerte.

 

Underlivssmerter er sammensatte smerter i en sammensatt kropp. Har man en tendens til å stramme muskler i nakke og skuldre, så har man også en tendens til å stramme muskler i resten av kroppen også. Strammer man muskulaturen i underlivet er det en økende risiko for å utvikle vaginisme. Det finnes forskjellige måter å slappe av muskulaturen i underlivet. Derfor er en sammensatt og helhetlig tilnærming for å lindre plagene viktig.

 

Det finnes treningsprogrammer for bekkenbunnen som vil hjelpe deg å lære hvordan du spenner og slapper av i bekkenbunnmuskulaturen. Øvelsene kan gjøres på egenhånd, men det anbefales å bli fulgt opp av en fysioterapeut/osteopat med spesialkompetanse på bekkenbunn. Dilatorsett i ulike størrelser kan brukes hjemme ti tillegg til behandling. Ofte er vi ikke klar over at vi strammer muskulaturen. Yoga og pilates er gode treningsformer for å bli bevisst atman strammer muskulatur som egentlig skal være avslappet.

 

Kan akupunktur bidra til å redusere smertene?

Å skape sirkulasjon ned til underlivet og bekkenområdet er effektivt. Her kan akupunktur være et fint behandlingsalternativ. Blant annet kan nåling av triggerpunkter og tøying av bekkenbunnsmuskulaturen lindre smertene. Når denne muskulaturen blir stram, øm og vond kommer en nerve som heter nervus pudendus i klem. Når man får løst opp i muskulaturen vil ikke nervus pudendus lenger være like irritert og da reduseres smertene. Den muskulære smerten forsvinner først, og så forsvinner nervesmerten når muskulaturen er blitt myk og mer avslappet. Slik behandling skjer utenfra ved setet.

 

I tillegg kan en sette akupunkturpunkter som øker sirkulasjon til underlivet og bekkenet, som hjelper kroppen til å slappe av og som reduserer stress og spenninger. Er du redd for at det kanskje kan være nåler på ubehagelige steder kan vi berolige deg med at vi benytter distale punkter, det vil si at punktene sitter andre steder enn der underlivsplagene er. Alle tilfeller er ulike og behandlingen må tilpasses hver enkelt.

 

Noen gode råd
  • Unngå å sitte med bena i kors
  • Unngå samleie
  • Unngå å spenne muskulaturen i mage, lår og setet i hverdagen
  • Unngå g-streng, generelt stramt undertøy og stramme jeans
  • Husk at hår i underlivet er der for å beskytte dette litt følsomme området som skjeden. Barberer vi oss tar vi bort litt av beskyttelsen.
  • Unngå det som trigger plagene dine
  • Unngå løp, sykkel og tung styrketrening dersom dette trigger plagene dine
  • Unngå å sitte over lengre perioder
  • Pust godt med magen så pusten kommer godt ned mot bekkenbunnen din

 

Det kan gjøre godt å vite at nesten alle som får stilt diagnosen blir bedre eller helt bra, men behandlingen kan ta lang tid.

 

Les mer

Vestibulodyni (vestibulitt)