Søvnproblemer

Søvn er utrolig viktig. Det merker vi i perioder hvor vi får for lite. Det å sove dårlig har ugunstig effekt på helsen vår når det vedvarer over lengre tid. Mange føler at det reduserer livskvaliteten betraktelig. Da kan det lønne seg å oppsøke hjelp.

 

Kroppen og hjernen vår er avhengig av søvn og hvile for å restituere seg slik at de kan yte sitt beste. Dårlig søvn over lengre perioder gir plager som nedsatt energi, dårligere konsentrasjon, svingninger i humøret og fysiske plager forsterkes. God søvn er en av hjørnesteinene for god helse.

 

Hva er søvnproblemer?

Søvnproblemer er svært utbredt og kan arte seg på ulike måter. Noen sliter med vanskelig innsovning og andre med urolig søvn. Noen våkner mange ganger i løpet av natten, andre våkner til samme tidspunkt hver eneste natt og ligger lenge før de sovner igjen og atter andrev åkner altfor tidlig og får ikke sove igjen.

 

Rundt 10 % av befolkningen lider av kronisk søvnproblemer og 1/3 av den  befolkningen plages av søvnvansker i ulike perioder av livet. Årlig er det over 300 000 mennesker i Norge som bruker sovemedisin. Forskning har vist at svært mange bruker sovemedisin over lang tid, selv om dette er medikamenter som bør brukes for kortvarige søvnproblemer.

 

Når du har vært plaget med dårlig søvn mist 3 netter i uken i 4 uker og dette går utover hvordan du fungerer i dagliglivet klassifiseres dette som søvnløshet, insomni. Når det ikke finnes konkrete årsaker til søvnproblemet, kalles det primær insomni. Når det finnes årsaker til søvnproblemet kalles det sekundær insomni, og behandlingen rettes mot selve årsaken.

 

Akupunktur ved søvnproblemer

Akupunktur kan benyttes ved alle typer søvnplager. Mange opplever at søvnen føles dypere og har bedre kvalitet. Flere tilstander kan påvirke søvnen uten at disse er hovedproblemet. En av fordelene med klassisk akupunktur er at vi kan jobbe med flere problemstillinger samtidig. I behandlingen brukes akupunkturpunkter som ifølge kinsisk medisin anvendes for å roe ned, balansere og fremme søvn. Hvilke punkter som blir brukt til den enkelte vil velges på bakgrunn av en vurdering av helhetsbildet av hvordan søvnforstyrrelsen arter seg hos den det gjelder og hvilke andre faktorer som spiller inn.

 

Akupunktøren vil også se nærmere på søvnrutiner og andre faktorer i livsstilen som kan spille en rolle og gi hensiktsmessige råd som også kan bidra til å bedre søvnen. Når den gode søvnen uteblir så ofte at det påvirker både hverdagslivet og helsen blir det raskt en ond sirkel. Å lære gode søsvnvaner og å identifisere og endre uhnesiktsmessige tanker og vaner kan være nyttig. Har søvnproblemene låst seg fullstendig, vil det ofte være nødvendig å kobinere ulike behandlinger og tiltak.

 

Gode råd for bedre søvn
  • Legg deg til samme tid hver kveld og stå opp til samme tid hver morgen
  • Unngå å sove på dagtid. Trenger du hvile i løpet av dagen, prøv å begrense luren
  • Unngå kaffe, te og cola etter kl 17
  • Fysisk aktivitet gir bedre søvn, men ikke tren for hardt rett før leggetid
  • Prøv å unngå å kikke på klokka i løpet av natten
  • Ha det kjølig og mørkt på soverommet, og forsøk å unngå bruk av mobil og pc på sengen
  • Stjeler bekymringer nattesøvnen din? Forsøk å sette av tid i løpet av dagen til å tenke gjennom det som bekymrer deg
  • Får du ikke sove er det bedre å stå opp å gjøre noe annet istedet for å bli liggende å vri deg i sengen

 

Les mer:

God nattesøvn = økt energi og yteevne