Ufrivillig barnløshet – de såre og vanskelige følelsene
Ufrivillig barnløshet berører kjernen i vår eksistensielle verden. Det er mange følelser som kan dukke opp når framtiden slik du hadde sett den for deg plutselig føles usikker. I de fleste tilfeller er følelsene knyttet til det å ikke bli gravid sammensatte, såre og vanskelige. De oppstår ofte i krysningspunktet mellom indre og ytre forventninger, og de kommer sjelden alene.
Tiden fra du eller dere bestemmer dere for å forsøke å bli gravid og fram mot et svangerskap kan være en tid fylt med mange ulike følelser som rommer hele det emosjonelle spekteret. I møte med infertilitet blir gjerne disse følelsene flere og sterkere, men gjerne også sårere og vanskeligere. Hvordan kan du lettere håndtere og mestre de følelsene du opplever?
Anerkjenn følelsene
Møtet med ufrivillig barnløshet er følelsesmessig krevende, og det er viktig å anerkjenne følelsene og ikke ignorere dem. Å gi følelsene dine rom og tid og å gi deg selv lov til å kjenne etter vil gjøre det lettere å sette navn på dem, plassere dem og med tiden bearbeide dem. Det kan føles skummelt å skulle kjenne godt etter, og det føles trygt med avstand til det som gjør vondt. Gevinsten er at det vil være klargjørende og gi deg innsikt i og mulighet til å være ærlig om hva som er dine behov og hvordan andre kan støtte deg på en måte du trenger. Du vil kunne bevege deg framover på en postiiv måte.
Det kan oppleves utfordrende å være ærlig med seg selv og andre om de følelsene du har, spesielt fordi følelsene som følger med barnløshet ikke er slike som vi ønsker å assosieres med. Men det er naturlig å føle sorg og tap når det viser å være vanskelig å bli gravid. Mange i samme situasjon kjenner på følelser av utilstrekkelighet, skyld, skam, sjalusi og sinne. Det er heller ikke uvanlig å føle på frykt for å bli forlatt, frykt for å bli avvist, frykt for hva omgivelsene tenker og frykt for hvordan framtiden nå vil se ut. Flere opplever at selvfølelsen lider. Det kan føles som du er alene om å føle som du gjør, men du er ikke det.
Forsøk å tenke over hva disse følelsene handler om, hvor de kommer fra og hvem de retter seg mot. En følelse mange kan kjenne seg igjen i er skyldfølelse. Men skyldfølelse for hva? Og overfor hvem? Partneren din? Familien din? Framtiden din? Er det egentlig din følelse eller kommer denav det du tenker er andres forventning til deg? Svarene på slike spørsmål er ikke alltid rett fram, men de vil kunne gjøre det lettere å forstå følelsene dine.
Del følelsene
Å bære på tanker og følelser er som en tung ryggsekk. Å dele kan gjøre sekken lettere. Hvis du ikke gir uttrykk for følelsene dine kan den emosjonelle belastningen bli større og det kan føre til økt psykisk og fysisk stress. For noen føles åpenhet overfor omgivelsene naturlig, for andre mindre naturlig. Fasiten for deg er det kun du som har. Forskning har vist at det å være åpen om barnløshet og å søke emosjonell støtte fra andre kan hjelpe både menn og kvinner til å håndtere situasjonen bedre. Å dele følelsene dine betyre ikke at du trenger å være åpen om situasjonen til alle og enhver, men å dele med en eller et par velvalgte personer kan gi deg nødvendig støtte til å takle situasjonen bedre.
For mange er partneren det beste og mest naturlige stedet å søke støtte, men det trenger ikke alltid å være slik. Infertilitet er en situasjon som fører med seg stress og mye press over tid for begge parter, og noen ganger kan det være utfordrende å skulle sortere egne følelser sammen med partneren. Kanskje kan det være bedre å dele tanker og følelser med en god venn eller familie. Men velg dem med omhu. Noen ganger kan kilden til enkelte av følelsene dine være noen av dem som står deg nærmest. Det kan skape frustrasjon å høre velmente, men lite hjelpsomme råd, fra venner og famliemedlemmer som ikke fullt ut kan klare å forstå din situasjon fordi de ikke har vært i en tilsvarende situasjon. Mange opplever det som godt å dele erfaringer med andre som er eller har vært i samme situasjon, f.eks. gjennom forum på nettet, sosiale medier eller støttegrupper. Og for noen kan det føles mest riktig å søke hjelp fra en nøytral tredjeperson som har kunnskap og kompetanse til å veilede deg i den følelsesmessige prosessen.
Vær ærlig med partneren din
Selv om det ikke alltid er parneren din som er riktig person når du skal sortere og bearbeide følelsene dine, så er det viktig å være ærlig med vedkommende. Forsøk å snakk sammen på en konstruktiv og positiv måte. Enten hovedutfordringen er dårlige svømmere eller PCOS så medfører skyldfordeling ingen positive ting. Sannsynligheten er at den av dere som har de fysiologiske utfordringene allerede bærer på mye skyldfølelse og setter spørsmålstegn ved sin egen maskulinitet eller femininitet. Når dere deler det dere føler så bygger dere broer mellom dere, dere bygger opp en tillit og en åpen som kan skape en trygg forbindelse. Vær raus med hverandre. Respekter at dere ikke nødvendigvis plages av de samme følelsene og at situasjonen oppleves utfordrende på hver sin måte. Og vis at dere vil hverandre godt.
Husk at dere er et team, og det er dere to som er sammen om dette. Det er dere to som kommer til å være der gjennom hele prosessen, hvert skritt på veien. Å være partnere innebærer å støtte hverandre. Men å være støttende kan innebære ulike ting for forskjellige mennesker. Trenger du en klem? Trenger du at noen bare er der å lytter? Ønsker du mulige løsninger? Vil du helst ha tid for deg selv? Finn ut hva du og din partner trenger. Hvis du ikke vet hva partneren din trenger, så spør. Og hvis partneren din ikke vet hvordan hen eller hun skal hjelpe deg, så fortell hva du trenger. Uansett hvor gjerne du skulle ønske at partneren din kunne lese tankene dine, så er det bedre å sette ord på din behov enn å ikke få den støtten du trenger.
Les mer: